Vliegen met een wapen

Reizen met een wapen vergt een goede voorbereiding. Informeer tijdig bij uw luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn voor het vliegen met een wapen. In ieder geval mag een wapen en munitie nooit mee in de handbagage. Dit houdt uiteraard in dat het in het ruim getransporteerd wordt.

Vergunningen bij vliegen met een wapen

Check voordat u een ticket boekt of het überhaupt wel mogelijk is te vliegen met een wapen. Enkele maatschappijen staan het niet toe. Om te vliegen met een wapen moet:

  • Het wapen uiteraard geregistreerd zijn.
  • Dient u binnen de EU een EVP te hebben (Europees Vuurwapen Paspoort). Let op: het aanvragen van die EVP kan lang duren en uw (wellicht nieuwe) wapen moet al geregistreerd zijn (dit verschilt per gemeente en kan 6 weken duren).
  • Ook moet u aantonen waarom u vliegt met een wapen. Dit kan door middel van een jachtakte, een jacht uitnodiging of het tonen van de pachtakte van het jachtgebied. (Let op: er zijn gevallen bekend dat dit aan de grens gecontroleerd wordt).
  • Het dient ook duidelijk zichtbare nummers te hebben. Niet elke douanier is een wapenexpert, sterker nog: dat zijn douaniers zelden. Zorg er dus voor dat alles duidelijk is voor een leek en papieren en registraties bij het passeren van de douane direct voor het grijpen zijn. (wij raden zelfs aan kopieën in de wapenkoffer te doen zodat bij controle alles direct duidelijk is).
  • Neem altijd het aankoopbewijs of een kopie daarvan mee: al is het buiten de EU al om een BTW navordering te ontlopen. (dit geldt ook voor elektronica en andere kostbaarheden).
  • Meld altijd van te voren bij de luchtvaartmaatschappij dat u voornemens bent te reizen met een wapen. (Neem de correspondentie hiervan mee). Informeer ook naar de mogelijkheid van het vliegen met munitie. Munitie mag zelden in dezelfde koffer als het wapen worden verpakt. Hou verpakkingen van munitie gesloten, dit voorkomt argwaan.

Bij het inchecken

  • Hou rekening met een langere incheck tijd. Zelfs in een gereguleerd land als Nederland komt het voor dat de Koninklijke Marechaussee het wapen controleert voordat de luchtvaartmaatschappij het accepteert.
  • Voorzie uw wapenkoffer van een duidelijke markering maar zet er nooit op dat er een wapen inzit. Plak op de aluminium koffer ook geen stickers van wapenmerken of andere herkenningspunten. Een wapen stelen geeft een hoge status bij slecht willenden.
  • Reis met een anonieme wapenkoffer (liefst van King & More), maar zorg dat uw adres gegevens wel te vinden zijn en maak voor de reis een foto van de koffer, van de hangsloten en bijzondere kenmerken.

Na het inchecken

Tot aan de gate kan er vertraging optreden. Kom dus niet op het laatste moment.  De gezagvoerder ziet op zijn gegevens dat er een wapen aan boord is. De gezagvoerder is bevoegd dit alsnog te checken en het wapen te weigeren. Als het wapen niet deugdelijk is verpakt zal de gezagvoerder sneller het vertrouwen verliezen.


Hoe groot is de kans op beschadigen?

Hoe moderner en groter de luchthaven in Europa is, hoe minder kans er bestaat op schade aan de ruim bagage. Wel is bewezen dat de kans op braak groter is bij grotere luchthavens daar de bagagestroom grotendeels uit het zicht wordt afgehandeld. Er wordt uit het zicht ook vaak bijzonder ruw met bagage omgesprongen.  Wij hebben voorbeelden gezien van kunststofkoffers die totaal gescheurd en ingedeukt waren. Die met de lepel van een heftruck doorboord waren of die van grote hoogte waren gevallen. Regelmatig blijft bagage hangen aan een ander voertuig of aan een paal.

Strap het wapen in de wapenkoffer: must

Als de wapenkoffer hard valt zal er snel inwendige schade ontstaan: dit houdt in dat het wapen nog beweegt als de koffer als is “geland”Zeker een loop heeft veel massa en weinig volume. Als deze niet gefixeerd is in de koffer komt de loop dwars door de koffer heen met alle gevolgen van dien. De King & More koffers zijn daarom standaard voorzien van een strap. Alleen bij de Safarikoffer worden de wapens vastgeklemd of bij de maatgemaakte interieurs. 

 


Maatwerk interieur 

Voor een aantal wapens heeft King & More maatwerkinterieurs geproduceerd. Onder andere voor de Blaser R8

King & More aluminium wapenkoffer maatwerk interieur Blaser R8

Webshop K&M Aluminium wapenkoffers


Handige Links:

NJOG - Vliegen met een wapen

KLM – wapenvergunningen

Lufthansa – regels dangerous goods

 

© 2020 - 2023 King & More Aluminium Cases | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel